Alla inlägg under december 2010

Av EliDa - 23 december 2010 22:57

Kvällen innan julafton, en timme kvar, jag har ett par saker kvar att fixa: En julklapp som ska göras klar och slås in samt en skinka som ska griljeras men båda dom hnner jag med imorron när vi vaknat. Jag har slagit julklappar även ikväll och fixat wienernougaten (recept kommer) Jobbpassen flöt på bra och så även det sista vi behövde fixa för att få en mysig julafton.


Tråkigt nog är Rickard genomförkyld, jag känner mig raspig i halsen, Isabella har ont i sin hals har jag läst på både bloggen och Fb och lilla Emelia känns varm så hon har nog lite feber. Förhoppningsvis är vi så pass pigga att vi ändå orkar ge oss iväg till Motala och Rickards föräldrar imorron. Juldagen ska vi fira med pappa, Lisa och mamma. Så tråkigt om speciellt Emelia är krasslig, det är ju hennes första jul och även om hon inte förstår vad det betyder så kommer den inte tillbaka. Men vi får göra det bästa av det om det skulle vara sjukstuga här.

ANNONS
Av EliDa - 22 december 2010 09:36

Jag var rätt trött efter tandläkarbesöket igår, huvudvärken satt som ett skruvstäd. Så jag stoppade i mig ett par Panodil och lite kaffe för att se om det släppte. Det gjorde den till slut så jag orkade faktiskt slå in några julklappar och lägga under granen. Det finns några kvar + att vi måste komplettera med ett par julklappar. Men som det är nu så ser det ut som vi kan hålla budgetn för dom stora. Vi har sagt ca 1000 Kr/ barn, dessutom ser det ut att bli lika många...kanske det viktigaste i barnens ögon, att dom har lika många paket och många ska det väl helst vara. Det blir lagom många i år, det är ju inte bara här det ska öppnas paket. Hoppas verkligen inte vädret blir alltför dåligt som det sägs nu, julen ska firas med nära och kära så förhoppningsvis kan vi köra både julafton och juldagen.


Idag har vi en Bvc tid till Emelia, ska bli spännande att se vad hon väger och hur lång hon blivit. Innan dess kommer en av killarna från fjärrvärmen tillbaka för en genomgång hur systemet fungerar. Jag hoppas vi hinner åka och handla några småsaker emellan, jag har nämligen kommit på att jag ska göra en godissort till....wienernougat, så himla gott ju och enkelt att göra. Ikväll ska jag jobba, ett 16-21 pass, har även ett pass imorron förmiddag också. Sen blir jag ledig ett par dagar innan två nya pass nästa vecka, ska bli skönt att få komma hemifrån lite också, Rickard har ju semester så han får ta hand om Emelia.

ANNONS
Av EliDa - 21 december 2010 17:19

Jag tävlar om nallebjörnen Dixon från Nalleriet i Agnes Julkalender!

Av EliDa - 21 december 2010 15:16

 




Av EliDa - 21 december 2010 10:06

Hela dagen igår ägnades åt julklapssshopping, hade tur så Rickard kunde både  skjutsa och hämta mig *Tack Älskling* Hade kanske inte kommit dit eller hem annars, förseningar i tågtrafik och annat strul. E4an var glashal så vi fick ta det vackert med farten, men hellre sent än aldrig. Vissa kör som idioter, speciellt långtradare, fattar inte hur dom bara kan blåsa om utan att ta hänsyn till andra.


När vi var framme mötte vi upp mamma, och hann fixa ett gäng julklappar + ett par andra saker som vi behövde, det lastade vi in i bilen så tog Rickard  med det hem. Det var lugnt i julhandeln, det var inte alls mycket folk, men många jobbar väl fortfarande. Lite värre blev det framåt eftermiddagen men det var ändå hanterbart. Mamma och jag åt lunch inne på Ikea, köttbullar med potatismos, sås och lingon. Emelia fick en burk lasagne som jag "köpte", man får burkmaten gratis, om dom får locket, vad ska jag med det till när Emelia ätit maten? Hela lunchen gick på 45 Kr, billigare går väl inte att äta ute?


Jag hittade efter lite letande en snygg tunika att ha på julafton, en i svag lila....kanske mer åt lavendelhållet. Köpte även lite halsband och armband att ha till. Blir förhoppningsvis snyggt med ett par svarta tights på julafton. Emelia skötte sig utmärkt, inte alls mycket gnäll utan glad och nöjd, dessutom sov hon en hel del också. 


Idag ska jag ägna mig åt att slå in julkappar, kolla igenom om vi behöver komplettera med några fler....vet i allafall en varsin sak åt dom stora som ska köpas på torsdag. Få se om det är så mycket mer, annars kan Rickard fixa det när jag jobbar. Jag ska också till tandhyginisten om ett par timmar, har ju en del tandsten som ska bort. Få se hur jag känner mig i eftermiddag efter den behandlingen, men det ska bli skönt att få det avklarat innan jul.

Av EliDa - 20 december 2010 10:15

 


Hipp Hipp Hurra för Farfar idag

Av EliDa - 19 december 2010 21:39

Hela helgen har jag julpysslat, pyntat och gjort julgodis, även barnen har hjälpt till med en del. Nu finns det fem sorters godis i frysen + en stor låda skumtomtar i skafferiet.


Imorrn ska jag ge mig iväg lite skapligt så kanske jag hinner ett par julklappar innan värsta rusningen sätter in *hoppas går ju* Men nu till det inlägget skulle handla om.......



 


Vad blev det då av detta?


   


Den ljusa är helt naturell, den vita ischokladen gjorde jag med hjälp av Marabou´s vintervit och i den mörka tillsatte jag saft av 1 pressad apelsin





Du behöver:  

50 g smör
½ dl sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)


Garnering
200 g ljus blockchoklad


Gör så här:

* Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.
* Tillsätt kokosen och blanda om. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på bakplåtspapper. (Skölj gärna händerna i vatten mellan varven så fastnar inte smeten så lätt på fingrarna) Ställ kallt minst en timma.
*Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
* Doppa kokosbollarna i chokladen (stick i en tandpetare så går det lätt att doppa dem utan kladd) och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper.




 

Du behöver:

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

* Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
* Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
* Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
* Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.


Jag gjorde även en sats pepparkakskola, av samma recept. När kolasmeten var  färdig hade jag i 2 tsk pepparkakskryddor. Blev nog lite sent för kolan blev mer hård än seg men ändå ätbar så nästa gång ska jag nog ha i kryddorna liiiite tidigare. Båda satserna behövde bara koka runt 15 minuter. Jag misslyckades helt med den första satsen pepparkakskola så den åkte i soporna, men den naturella smörkolan blev perfekt.





Du behöver:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap  (Ljus eller mörk efter egen smak)
50 g smör
2 tsk honung
100 g marabou choklad   (Ljus eller mörk efter egen smak)


Gör så här:

* Blanda grädde,socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka tills temperaturen är 120 grader. Rör i smör och honung. Koka ytterliggare 2 minuter.
* Finhacka chokladen. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen. Rör i tills den smält.
* Klä en halv långpanna eller annan form med smörpapper. Häll ut smeten i den och låt den svalna.
* Skär fudgen i bitar när den svalnat.


Jag har ingen termometer så jag körde på tid och konsistens, testade med kulprov (kulan ska vara mjuk) kan ha kokat ca 20 minuter tror jag. Tyckte den blev bra, kanske lite för mjuk men hellre det än hård och smulig. Jag valde ljus sirap och choklad och fudgen smakar supergott.





Du behöver:

200 g mandelmassa eller marsipan (efter smak)
100 g nougat
Ljus eller mörk blockchoklad

Gör så här:

* Kavla ut mandelmassan till två tunna plattor ca 12x12 cm mellan plastfolie. Kavla en i taget. Det är svårt att kavla så jämnt så man får skära dom jämna med kniv.
* Mjuka upp nougaten lite grann i mikron, så den blir bredbar. Bred sedan nougaten över en av mandelmasseplattorna och lägg sedan den andra mandelmasseplattan över nougaten.

* Skär snygga kanter så det blir en jämn fyrkant.
* Smält blockchoklad i vattenbad och pensla över mandelmassan. Drag fina vågiga mönster med en gaffel när chokladen stelnat lite.
* Ställ in i kylskåp och låt stelna. Skär därefter i lagom stora godisbitar.


Jag fick ut ca 10 bitar på min "fyrkant" Jag tyckte det var lättare att först pensla choklad och sen skära bort kanterna och få en snygg fyrkant att skära i bitar efter den varit i kylen en stund. En lite enklare och mindre kladdig variant av Mozartkulor och minst lika gott.

 

 


 

Du behöver:

250 gram Nougat

125 gram mörk choklad

100 gram flagad mandel


Gör så här:

* Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr stekpanna.
* Smält nougat och choklad i vattenbad. När chokladmassan är flytande blandar du ner den rostade mandeln.
* Häll massan i en avlång form som du klätt med bakplåtspapper. Vik ner bakplåtspapperet så att det omsluter chokladmassan. Låt stelna några timmar, gärna till dagen efter, innan du skär wienernougaten i bitar.

 


Nu är det bara att låta bli att gå och småäta av godiset innan julafton, får sätta hänglås på   

Av EliDa - 19 december 2010 09:14

 

 

(Bilden är länkad)


Egentligen skulle Kristoffer på skidträning om en stund men han har ont i halsen och börjar bli förkyld så vi skippar det idag. Lite osäkert om det är träning också, för dom hade tydligen fått lite avslutningsgodis förra söndagen men enligt vissa var det träning idag också. Det är nästan 10 minusgrader ute också så ge sig ut i spåret i det med en pågående infektion i kroppen är kanske inte så smart.


Gårdagen gick i flygande fläng, vi plockade iordning, städade, julpyntade och gjorde julgodis så på kvällen var jag precis slut i rygg och fötter. Granen är inte klädd det ska vi fixa idag och så blir det mer julgodis. Kommer ett specialinlägg om det tids nog   

Välkommen


Välkommen till mitt lilla krypin. Här klottrar jag om min vardag som trebarnsmamma varvat med en massa foton, några recept, lite pyssel och annat skojigt.

   

Dåtid:

Det sista jag skrev:

Jag bloggar om....

Nutid:

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< December 2010 >>>

Arkiverat:

Följ bloggen

Följ Det började med ett Knyte..... med Blogkeen
Följ Det började med ett Knyte..... med Bloglovin'

Hur många hittar hit?

Leta efter

Jag Läser:

Fråga mig

0 besvarade frågor

Fotoutmaning

 

 

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se