Alla inlägg under april 2011
Du behöver:
100 g margarin
1 dl socker
1 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
* Sätt ugnen på 175 grader
* Smörj en plåt eller lägg på bakplåtspapper
* Lägg alla ingredienserna i en matberedare och blanda samman dem till en smidig deg
* Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, nästan plåtlånga
* Lägg dem på plåten och platta till dem något
* Grädda i mitten av ugnen omkring 12 minuter
* Skär längderna i bitar medan de är varma
* Plocka isär kakorna när de svalnat
--> Om du gräddar kakorna på bakplåtspapper så låt dem gärna svalna på papperet på ett galler
Receptet kommer från Matklubben
15-20 stycken
Smet:
100 g margarin
2 dl socker
3 ägg
½ dl outspädd apelsinsaft (juice)
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl florsocker
2 - 2 ½ msk outspädd apelsinsaft (juice)
Apelsinströssel
Gör så här:
* Smält margarinet
* Vispa ägg och socker
* Blanda i mjöl, vaniljsocker och bakpulver
* Tillsätt matfett och saften (juice)
* Häll smeten till 3/4 i muffinsformar
* Grädda i 200 grader i 8 minuter
* Låt muffinsarna kallna
* Blanda till glasyren och bred på
* Strö över strössel
Receptet kommer från Matklubben
Det har blivit en del bakat i veckan, apelsinmuffins och kolasnittar har jag hunnit med idag *recept kommer* Men nu får det nog räcka, ska ju ha en tårta också, kanske två då mamma inte tål gluten och Kristoffer inte gillar grädde så jag får väl komma på något som dom kan dela på och sen göra en tårta till oss andra.
På söndag blir det kalas och som det är nu kommer mina föräldrar, farfar och Rickards föräldrar. Vi ska till Motala på lördag och fira Robert som fyller samma dag som Kristoffer så hela helgen är ett enda stort kalasande. Men det är ju inte varje helg det är så, så det ser jag fram emot.
16 - 20 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk (3 %)
50 g smör eller margarin
1 rågad tsk salt
1 rågad tsk socker
10-12 dl vetemjöl
* Smula jästen i en stor bunke
* Smält smöret/margarinet i en kastrull och häll i mjölken. Värm tills det är fingervarmt (37º)
* Häll lite av mjölken över jästen och rör om med en visp så att jästen löser sig
* Blanda i resten av mjölken
* Rör ner salt och socker
* Blanda i mjölet 1 dl i taget. Blanda ordentligt med en elvisp med degkrokar, degen skall fortfarande vara lite kladdig när den är färdig
* Täck över med en bakduk och låt degen jäsa 30 min
* Ta upp degen på en ren, mjölad bänk. Dela den i 16 - 20 delar, beroende på om du vill ha större eller mindre frallor
* Rulla dem till bullar i händerna, ta lite mjöl i händerna om det skulle behövas
* Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på., platta till dem lite
* Lägg bakdukar över dem och låt jäsa 45 minuter
* Grädda i 225-250º i mitten av ugnen 8-10 minuter
* Låt svalna på ett galler under en bakduk
Receptet kommer från Matklubben
Mandelbotten:
400 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvita
Fyllning:
1 dl socker
3 msk vatten
4 äggulor
300 g smör
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
Blockchoklad att doppa kakorna i
Gör så här:
* Riv mandelmassan fint, blanda i hop alla ingredienser till en smet och spritsa ut på bakplåtspapper* Grädda i175 grader i ca 10-20 minuter (Håll koll under tiden, de skall fortfarande vara lilte sega i mitten)
* Låt svalna innan de tas loss från pappret.
Fyllning:
* Koka samman vatten och socker till en lag, häll det över äggulorna och vispa kraftigt
* Låt det hela svalna, tillsätt sedan det rumsvarma smöret i klickar
* Rör tills du fått en jämn och fin smet
* Smaksätt med vanilj och kakao
* Bred krämen över mandelbottnarna och doppa dem sedan i smält choklad
(För att få ett tjockare lager med choklad, doppa dem två gånger)
Ps: Jag lät kakorna ligga i frysen någon timme innan jag doppade dom i choklad, då stelnade den snabbare
Receptet kommer från Matklubben
Du behöver:
200 g smör
1 ½ dl mjölk
3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Karamellfärger (röd, blå, grön, gul)
Ev Frosting
100 g naturell philadelphiaost
50 g rumstempererad smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Några droppar karamellfärg
Gör så här:
1. Vispa socker och ägg vitt och pösigt
2. Smält smöret och tillsätt mjölken
3. Rör försiktigt ner dom torra ingredienserna i äggblandningen. Tillsätt därefter smörblandningen
4. Sätt ugnen på 200 grader och fördelen sedan muffinssmeten i 5 - 6 olika skålar och blanda till färgerna Röd, Blå, Grön, Gul, Orange (röd + Gul) Lila (blå + röd) Ha gärna i ganska mycket färg så att färgerna blir starka
5. Sen är det bara att sitta och ha i lite av varje färg i varje muffinsform. Det är lite pilligt
6. När du har haft i alla färger i alla muffinsformar låt dom grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter (beroende på hur stora dom är, känn med en sticka).
7. Blanda ev frostingen medans muffinsen är i ugnen. Se till att det inte är några smörklumpar kvar! Låt frostingen stå i kylen medans cupcaksen svalnar
Nästa gång ska jag nog avstå från den lila då det kändes som den tog överhand och gjorde hela muffinsen åt det lila hållet. Men man lär sig ju av misstagen :)
Jag hittade detta recept hos Bambi
När jag började bli bra, ja då var det Emelias tur att bli hängig, så hela helgen spenderades på soffan. Hon hade feber och sov större delen av lördagen, söndagen var hon lite piggare och igår feberfri. Igår stannade vi hemma från öppna förskolan och tog bara en promenad till City Gross. Hämtade ut mina kryddor från tjejen som säljer Alpnaering. Hade beställt Vitlökspeppar och Marinad så nu kan det bli grilltider.
Sången blev inställd idag då Malin höll på att tappa rösten men vi fick leka och fika istället. Innan sången var jag med Kristoffer i skolan på utvecklingssamtal så vi har varit uppe lite tidigare idag. Han jobbar på bra i skolan och har nu fått lite nya mål att arbeta med. Det är skönt när det är positiva ord man får höra och att han faktiskt gör framsteg inom vissa ämnen. Duktig kille
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | |||
11 |
12 | 13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 | 24 |
|||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | ||||
|